hits

Søte, sunne boller uten tilsatt sukker!

På søndag er det fastelavn og jeg tror vel at de aller fleste forbinder det med boller, krem og fargerike fjær på en kvist. 

Jeg måtte google litt hva fastelavn egentlig er, og dette er det som wikipedia kunne opplyse meg om: 

"Til fastelavn knytter det seg mange, til dels eldgamle, skikker som fra først av hørte til en hedensk vårfest. Skikkene henspiller derfor på overgangen fra vinter til vår. Best bevart er fastelavnsriset, som ble brukt som en fruktbarhetsvekker. Det var dermed jorden foran plogen, trær, dyr og familiens kvinner som fikk seg en runde med riset.

Fastelavn går ut på å spise store mengder boller med krem i. Da blir man god og thjokk, får dobbelthake og slutter å spise grønnsaker. Hadde denne skikken vært avskaffet ville fedmeproblemet ikke vært aktuelt lengre. (Nu vel... dette er Wikipedias ord..)
Andre skikker var utkledningsleker, våpenkamper, brenning av rituelle bål og å spenne nakne jomfruer foran plogen."

Jeg har prøvd meg på et sunnere alternativ til de tradisjonelle hvetebollene. Her er oppskriften jeg brukte:

300 g speltmel
200 g fibramel
25 g tørrgjær
en klype salt
1 boks vaniljekesam
2 dl eplejuice (obs obs, denne bør varmes litt)

Eltes 5-10 min i kjøkkenmaskin, heves i ca 1 time. 
Bakes ut til boller og etterheves i 30 min. 
Jeg fikk 8 store boller av denne oppskriften. 

Stekes ved 200 grader i ca 12-15 min. 

 
Hvis du er opptatt av slikt, så kan jeg opplyse om at disse bollene inneholder ca 50 kcal pr stk i motsetning til vanlige boller som inneholder ca 250 kcal pr stk. 

Ønsker du et sunnere alternativ til krem i bollene, kan du finne oppskrift hos Fitfocuse. Hun har også en annen oppskrift på boller, som er litt annerledes fra min. 

 

Enjoy! 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

frufjelltun

frufjelltun

38, Sørum

Ung og glad frue i 30-åra. Gift med en fantastisk flott mann. Mor til en gutt på 18, en jente på 6 og bonusmor til to på 20. Jobber som pedagogisk leder i barnehage, og har en evigvarende prosjekt: frafeittilheit.

Kategorier

Arkiv