hits

Tegnspråkkurs på Ål

Denne uken er vi på tegnspråkkurs på Ål i Hallingdal. Hele familien! Det er deilig å være sammen alle sammen og det er godt å se hvor interessert de eldste ungene er. Det er godt å se at de ønsker å sikre kommunikasjonen mellom seg selv og Frøya. 

Det er 14 år mellom Frøya og tvillingene. 12 år mellom Frøya og Stig. Men de er her for Frøya sin del. Er det ikke fantastisk? 

Frøya er født ensidig døv, antakelig på grunn av oksygenmangel i slutten av svangerskapet. I tillegg er hun "ørebarn" og det har gjort at trommehinna er skadet, som igjen gir noe redusert hørsel. Mange som møter Frøya er overrasket over hvor mye hun prater, og det er derfor vanskelig å forstå hvor tungt det er for henne i enkelte situasjoner. Det er godt å lære tegnspråk for oss, og Frøya syntes også det er godt å lære tegnspråk. I barnehagen her på Ål er alle døve. Ja, det er ikke helt sant. Det er en mann som er hørende, men han er ikke sammen med Frøya hele tiden. I dag snakket Frøya på tegn til de voksne i barnehagen når vi skulle gå. "Takk for i dag, vi sees i morgen". Kurset på Ål er en del av kursrekken "Se mitt språk" som består av 40 moduler. En modul er på 1 uke og det strekker seg til Frøya er 16 år. 7 av modulene er på Ål. 

For Frøya er det viktig at vi lærer tegnspråk. Det er viktig at hun har et nettverk rundt seg som kan kommunisere med henne på tegn, slik at hun slipper å anstrenge seg for å oppfatte hva som blir sagt. Hun blir da inkludert i samtalen som foregår. Hun slipper å si "hva sa du?" gjentatte ganger og kan også ha energi igjen når ettermiddagen kommer. 

Hver gang vi er på kurs så tenker jeg på hvor heldige vi er som bor her vi gjør. Ingen andre land tilbyr kurs som i Norge. Alt er dekket. Fordi det er viktig for Frøya! Frøya trenger et nettverk. 

Nå skal vi nyte de siste dagene her. Med snø, aking, deilig mat, bading, lek, sosialt samvær og ikke minst masse læring! 


Bildet er tatt av Vidar i går. Fra akebakken. Huset til venstre er der vi bor. De små bygningene nederst til høyre er barnehagen. 

 

Det tilbys også nettverkskurs på Ål for venner, familie, naboer etc. Om du er i Frøya sitt nettverk og har lyst til å lære tegnspråk, så ta kontakt så videreformidler vi beskjed til Ål. 

2 kommentarer

Tolly

12.02.2016 kl.20:58

Herlig å höre at dere trives på kurset! Håper vi ses igjen! Öh.. Ble litt forvirret.. Er ikke stig eldst?!? Såg sånn ut pga veldig höy 😃

frufjelltun

12.02.2016 kl.21:03

Tolly: He he, nei Stig er ikke eldst. Birk og Vilde er tvillinger og er 2 år eldre enn Stig. Faktisk. Vi har hatt en kjempefin uke. Synd det går så fort. Vi sees nok igjen. ;-) Gi beskjed om du er i Oslo området, kanskje vi kan dra på geocaching sammen. :-)

Skriv en ny kommentar

frufjelltun

frufjelltun

38, Sørum

Ung og glad frue i 30-åra. Gift med en fantastisk flott mann. Mor til en gutt på 18, en jente på 6 og bonusmor til to på 20. Jobber som pedagogisk leder i barnehage, og har en evigvarende prosjekt: frafeittilheit.

Kategorier

Arkiv